versiering

Provincie Groningen wil structuurvisie diepe ondergrond

Afdrukken PDF

De provincie Groningen wil een structuurvisie ontwikkelen voor de diepe ondergrond. Dit om meer invloed te kunnen uitoefenen op plannen die de rijksoverheid heeft voor ondergrondse opslag van CO2 en het winnen van aardgas en zout. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.


Aanleiding voor de structuurvisie zijn de plannen van het Franse energiebedrijf EDF om aardgas op te slaan in de zoutkoepels in de buurt van Pieterburen.

Sterkere positie
In de Mijnbouwwet staat dat alleen het ministerie vergunningen af mag geven voor activiteiten in de diepe ondergrond. De provincie mag daarbij slechts adviseren. Met die rol neemt Gedeputeerde Staten geen genoegen. Met de structuurvisie – die het Provinciaal Omgevingsplan (POP) een wettelijke status geeft – hoopt ze op een sterkere onderhandelingspositie richting het ministerie.

In de weg
Daarnaast acht de provincie de structuurvisie noodzakelijk om helderheid te scheppen in de gebruikersfuncties van de diepe ondergrond. Het risico is volgens de provincie dat die functies – zoals winning van delfstoffen, maar ook het bereiken van energie- en klimaatdoelstellingen – elkaar in de weg gaan zitten.

Bron: Dagblad van het Noorden, 21-01-2011

 

Europese Unie| Dit project wordt medegefinancierd door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling