versiering

‘Gasveld lekt niet, anders zat er geen gas in’

Afdrukken PDF

Opslag van CO2 in lege gasvelden is niet gevaarlijk. Dat zegt professor Rien Herber van de Rijksuniversiteit Groningen in een interview met het Dagblad van het Noorden. “Een gasveld heeft al bewezen dat het dicht is, puur door het feit dat er gas in zit.” Volgens de hoogleraar Geo-Energy zouden we ons eerder bezig moeten houden met de kosten van CO2-opslag dan met de veiligheid ervan.


In het interview legt Herber uit hoe aardgas van nature zit opgesloten in de diepe ondergrond. “Je moet je een gasveld niet voorstellen als een holle ruimte, het gas heeft zicht opgehoopt in de poriën van poreus gesteente. In het Noorden is dat zandsteen.” Er is een verschil tussen natuurlijk aardgas en CO2. Wat het effect is van CO2 op de steenlaag wordt op dit moment onderzocht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Herber zijn er drie mogelijkheden: het gas kan de poriën groter maken, doen verstoppen, of helemaal geen reactie teweegbrengen. Dat laatste is tot nu toe gebleken in experimenten van verschillende onderzoeksinstellingen.

Vrees door onbekendheid
Aan de maatschappelijke vrees voor ondergrondse opslag ligt volgens de hoogleraar de onbekendheid van het onderwerp ten grondslag. “CO2 is niet giftig, cola zit er vol mee. Er is ook een heel aantal natuurlijke C02-velden.” Herber geeft aan dat alleen een hoge concentratie van CO2 schadelijk is. De kans dat CO2 uit boorput lekt is nihil. “Dat is weer die onbekendheid: niemand maakt zich druk over de wijdvertakte infrastructuur van aardgasbuizen onder de grond, terwijl dat gas veel gevaarlijker is en de buizen elke woning binnenkomen.” Die onbekendheid is volgens hem iets wat de wetenschap en de industrie zich zouden kunnen aantrekken.

Economisch neutraal
Waar de hoogleraar zich wel zorgen over maakt zijn de kosten voor ondergrondse CO2-opslag. Afvang, transport en opslag van CO2 kost nu tussen de 50 en 70 euro per ton CO2, terwijl CO2 op de emissiemarkt slechts 15 euro per ton waard is. “De discussie zou dus wat mij betreft niet over de veiligheid van CO2-opslag moeten gaan, maar over de kosten. Zolang het niet economisch neutraal is en  ook extra energie kost, moet de overheid op heldere manier duidelijk kunnen maken welke keuzen er met het belastinggeld worden gemaakt.”

Bron: Dagblad van het Noorden, 9-2-2011

 

Europese Unie| Dit project wordt medegefinancierd door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling