versiering

Verhagen kiest voor CO2-opslag onder zee

Afdrukken PDF

Het kabinet kiest voor de opslag van het CO2 onder zee. Dat schrijft de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, op 14 februari in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Verhagen is de opslag van CO2 een nuttig middel op de klimaatverandering tegen te gaan. In de brief meldt de minister dat hij afziet van ondergrondse CO2-opslag in Noord-Nederland om onnodige onrust te voorkomen.


Op 3 februari bracht Verhagen een bezoek aan het noorden. Hij liet daarna weten dat de emoties en twijfels in Noord-Nederland zwaar zouden meewegen bij een besluit over ondergrondse opslag in die regio.

CO2 in Noordzeebodem
In de brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat in de regio Rijnmond op dit moment een projectvoorstel wordt uitgewerkt voor opslag van CO2 in de Noordzeebodem. Daarnaast zijn er nog verschillende interessante off-shore voorstellen ingediend. Verhagen geeft aan dat het kabinet zich zal inzetten voor financiële steun van de Europese Unie. De EU stelt € 4 à 5 miljard ter beschikking voor zo'n tien demonstratieprojecten voor onder meer opslag van CO2. Om in aanmerking te komen voor deze subsidies moet de Rijksoverheid aanvragen voor projecten in Nederland doorsturen naar Brussel.

Tegengaan klimaatverandering
Het kabinet ziet de opslag van CO2 als een nuttige techniek bij het tegengaan van klimaatverandering terwijl Nederland omschakelt naar andere vormen van energie. Volgens het kabinet levert de ontwikkeling van de opslagtechniek ook banen en inkomsten op. Voor projecten voor opslag onder zee kan relatief snel een vergunning worden verstrekt. De ingediende projectvoorstellen lijken op korte termijn commercieel aantrekkelijk te zijn, en kunnen veel ervaring opleveren met CO2-opslag op industriële schaal.

Lees hier de brief die minister Verhagen op 14 februari aan de Tweede Kamer stuurde.

Bron: www.rijksoverheid.nl

 

Europese Unie| Dit project wordt medegefinancierd door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling