versiering

Nuon stelt bouw kolencentrale in de Eemshaven voorlopig uit

Afdrukken PDF

Energieproducent Nuon heeft besloten de bouw van de geplande kolenvergasser in de Eemshaven voorlopig uit te stellen. In ieder geval tot 2020. De Magnum-centrale zal tot die tijd alleen elektriciteit produceren met  aardgas. Nuon heeft hierover afspraken gemaakt met verschillende milieuorganisaties.

In ruil voor de uitstel van de bouw van de kolencentrale staken de milieuorganisaties hun protesten en worden de juridische bezwaren tegen Nuon ingetrokken. Daarmee voorkomt Nuon een zitting bij de Raad van State die voor maandag 11 april op de agenda stond.

Verschillende redenen
Nuon ziet om een aantal redenen af van de bouw van het deel van de centrale dat op kolen zou gaan draaien. Zo geeft het bedrijf aan dat de stijgende kolenprijs een reden is om voorlopig alleen met het goedkopere aardgas elektriciteit op te wekken. Ook het schrappen van de plannen voor ondergrondse CO2-opslag is voor Nuon reden om af te zien van de kolenvergasser. De nieuwe centrale zou CO2 gaan afvangen. Dat gaat voorlopig niet door. Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen zette eerder dit jaar namelijk een streep door de plannen voor opslag van CO2 onder land.

Raad van State
Nu Nuon afziet van het kolengedeelte van de centrale, blijven er nog vier bedrijven over die wel met behulp van kolen energie willen opwekken. Eén daarvan is RWE dat bezig is met de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven. Aanstaande maandag dient de zaak bij de Raad van State die verschillende milieuorganisaties tegen RWE hebben aangespannen. Het bedrijf heeft laten weten voorlopig niet af te zien van de bouw van een kolencentrale.

Bron: website Nuon en diverse media zoals FD, Volkskrant en Energiegids.nl.

Europese Unie| Dit project wordt medegefinancierd door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling