versiering

Waarom hier?

Afdrukken PDF

 

De Noord-Nederlandse bodem is buitengewoon geschikt voor de opslag van CO2-gas: in de diepe ondergrond zit al honderden miljoenen jaren gas in hermetisch afgesloten zandsteenlagen. Leeggeproduceerde gasvelden in deze diepe ondergrond bieden in de toekomst een ongekend grote opslagcapaciteit. Deze velden kunnen alleen in aanmerking komen als opslaglocatie indien ze aan een reeks strenge criteria voldoen, onder andere op het gebied van veiligheid.

Noorden heeft veel gaservaring

Het noorden beschikt daarnaast ook over veel kennis en ervaring ten aanzien van gas. Sinds de vondst van het aardgas in Slochteren is er zo'n 60 jaar ervaring opgedaan met de winning, het transport en de opslag van gas. De energiepositie van het noorden is daarom al sterk. Niet voor niets spreken we van 'Energy Valley'. Over de jaren is een unieke bundeling van energiekennis en -expertise ontstaan. De opslag van CO2 draagt daar weer aan bij. Ook de rest van de wereld werkt hard aan oplossingen voor CO2-reductie. Deze expertise biedt de regio dus ook economische kansen en werkgelegenheid.

CO2-afvang bij twee elektriciteitscentrales

In de Groningse Eemshaven worden twee moderne elektriciteitscentrales gebouwd, die mogelijk direct CO2 gaan afvangen. Deze CO2 wordt via een pijpleiding getransporteerd en uiteindelijk in de diepe ondergrond (tussen circa 2000 en 4000 meter diep) in een bestaand gasveld opgeslagen.

Europese Unie| Dit project wordt medegefinancierd door het Europees fonds voor regionale ontwikkeling